Alles wat je moet weten over elektrisch rijden  

Elektrisch rijden, het wordt ook wel het nieuwe rijden genoemd. Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Niet alleen onder de particulier maar ook onder ondernemers. Een elektrische auto is groener, zuiniger, duurzamer en dus veel beter voor het milieu. Op deze manier lijkt het of jij al je steentje kan bijdragen aan duurzaam onderneming. Bij steeds meer dealers is bijvoorbeeld shortlease met elektrisch rijden dan ook zeker niet ongewoon. Zo zijn er wel een aantal dingen die goed zijn om te weten wat betreft het elektrisch rijden.

Een elektrische auto heeft geen versnelling

Of een elektrische auto met een automaat vergelijken mag worden, daar is men nog niet helemaal over uit. Wel is men er al over uit dat een elektrische auto wel ontzettend lijkt op een automaat. Je hebt in deze auto namelijk geen versnellingsbak. In een elektrische auto hoef je niet te schakelen. Je gaat eigenlijk in een en dezelfde beweging van 0 naar 100. Het verschil tussen een elektrische auto en een automaat zit hem voornamelijk in het feit dat je geen “trapje hoger” gaat. De auto schakelt in dit geval ook niet zelf voor je zoals dat in een automaat wel gebeurt. Het gaat gewoon in één vloeiende beweging.

Je rijdt met maar één pedaal

In een elektrische auto rijd je eigenlijk ook maar met een pedaal. Dit wil zeggen dat je gaspedaal ook je rempedaal is. Op het moment dat je gas geeft zal je auto meer energie genereren en dus harder gaan. Op het moment dat je, je pedaal loslaat zal de auto juist energie terugnemen waardoor de auto automatisch wordt afgeremd. Er zit uiteraard wel een echt rempedaal in je auto maar deze wordt eigenlijk niet tot nauwelijks gebruikt. Je rijdt met één pedaal en alleen voor acute remacties krijg je het andere pedaal.

Je moet je auto opladen met een laadpaal

Een elektrische auto tanken gebeurt niet meer bij een pompstation. Je auto rijdt op elektriciteit en dat haal je helaas niet uit de slangen. Het tanken van je elektrische auto gebeurt ook wel bij een laadpaal. Een laadpaal is een paal in de grond met een stekker eraan waar je elektriciteit uit kan halen. De stekker steekt je in je auto, eigenlijk zoals je dat ook bij een stopcontact doet. Als je een elektrische auto gaat rijden moet je natuurlijk zorgen voor een eigen laadpaal. Met een volledig opgeladen auto kan je een behoorlijk stuk rijden maar onderweg kan het best zijn dat je hem toch weer moet opladen. In Nederland zijn er gelukkig steeds meer plekken waar dit kan zodat je nooit met een “lege” tank komt te staan. Zeker bij parkeergarages of openbare parkeerplaatsen zijn deze laadpalen steeds meer aanwezig.