Duurzaam verbouwen: zo doen wij het

Met de aankoop van een oude woonboerderij in het oosten van het land, is onze grootste droom in vervulling gegaan. Het echtpaar dat er vijftig jaar heeft gewoond, is verhuisd naar een dorp dat tien kilometer verderop ligt. Ze zijn niet meer zo best ter been en willen liever dichter bij hun kinderen en bij de winkels wonen. Er valt veel te doen in en om het huis. Daar hadden we financieel rekening mee gehouden. Om te besparen op arbeidskosten willen we het meeste zelf doen. Omdat we allebei werken zal het dus wel even duren voor alles klaar is maar dat vinden we geen probleem.

Slim omgaan met energie

We hebben een plan gemaakt. De boel buiten laten we nog maar even zoals het is. We hechten zeer grote waarde aan duurzaamheid. We willen daarom de gevels, vloeren en het dak goed gaan isoleren. De vensters worden vervangen door dubbel glas en isolerende kozijnen. Op het dak komen zonnepanelen. Het regenwater zal worden opgevangen. Dat water gebruiken we om de stortbak van het toilet te vullen. Er komt een waterbesparende douchekop in de badkamer. Aan de zuidzijde van de woning willen we meer glas om de zon ons huis te laten verwarmen. De gevel aan de noordzijde, houden we zo dicht mogelijk. Er komt buiten-zonwering voor alle gevels om de zon in de zomer buiten te houden. Het lijkt ons leuk om een veranda te maken met een overkapping. Zo voorkomen we dat we in de zomer energieverslindende ventilatoren of airco nodig hebben om het huis te koelen. Ook willen we Leilindes planten die voor schaduw zullen zorgen. In de winter verliezen ze het blad zodat de zon dan weer op het huis kan schijnen. Zo maken we op een slimme manier gebruik van de zon. Het elektriciteitsgebruik willen we beperken met een meter die je via een app kunt aansturen. We hebben energiezuinige keukenapparatuur en maken gebruik van LED-verlichting. Het hout dat we in ons huis zullen verwerken moet duurzaam zijn; er zijn immers uitstekende alternatieven voor hardhout op de markt.

Badkamer

We beginnen met de badkamer. Douchen en baden werkt ontspannend: zeer belangrijk bij zo’n druk leven. Door middel van een warmteterugwinningssysteem kan tijdens het douchen de warmte van het water opnieuw worden gebruikt. Vanmiddag gaan we de badkamertegels en vloertegels kopen bij de Doucheconcurrent. Daar koop je kwaliteit tegen scherpe prijzen. Wij gaan een kijkje nemen in de showroom maar je kunt ook online bestellen. Onze eerdere ervaringen bij de Doucheconcurrent waren positief: we werden vriendelijk en vakkundig te woord gestaan. Er werd actief meegedacht met onze situatie en wensen. We gaan weer iets moois uitzoeken. Ik kijk er nu al naar uit om een warm bad te nemen in onze nieuwe badkamer. Tegen die tijd kunnen we stap één van ons verbouwingsplan afvinken.