Duurzaam ondernemen doe je met deze tips

Steeds meer ondernemers in Nederland vinden het belangrijk om groene(re) stappen te zetten binnen hun bedrijf. Het aantal bedrijven dat uiteindelijk daadwerkelijk duurzamer gaat ondernemen, is echter nog niet zo groot. De goede wil is er meestal wel; zij weten voornamelijk vaak niet waar ze moeten beginnen met het vergroenen van hun bedrijf. Ben jij ook zo’n ondernemer? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het verduurzamen van je kantoor of bedrijfsvoering is minder moeilijk dan je misschien dacht. In dit artikel hebben we enkele eenvoudige tips voor je verzameld waarmee je binnen no time een beetje groen in je bedrijf brengt. 

Stap over op groene stroom

Een van de gemakkelijkste stappen die je als ondernemer kunt nemen, is de overstap op groene zakelijke energie. Voor ondernemers in Nederland worden de voorwaarden voor groene energie alsmaar interessanter. Dat is niet voor niets: de overheid in Nederland stimuleert bedrijven om duurzamer te werken en energiebesparende stappen te zetten. Een overstap op groene zakelijke energie is zo gemaakt! Het grote voordeel van groene stroom is dat het veel beter voor het milieu is dan grijze energie. Dat komt omdat groene energie uit duurzame bronnen wordt gehaald zoals de zon en de wind. Dit in tegenstelling tot grijze stroom: grijze energie wordt uit fossiele brandstoffen geproduceerd waarbij veel CO2 vrijkomt. Bij groene stroom is dit aanzienlijk minder, waardoor de overstap op deze vorm van verantwoorde energie zeker aan te raden is. Hierbij hoef je heus niet de hoofdprijs te betalen: zakelijk energie vergelijken zorgt altijd voor de beste deal.

Zakelijke zonnepanelen bij je bedrijf

Naast het overstappen op een groene energieleverancier kun je kiezen voor het zelf opwekken van stroom. Wat dacht je van het investeren in zakelijke zonnepanelen voor je bedrijf? Bij het zelf opwekken van energie haal je het hoogst haalbare wat betreft groene stroom. Je gaat namelijk zelf met behulp van zonnestralen aan de slag om energie te verkrijgen. Natuurlijk is het investeren in zonnepanelen in eerste instantie nodig, wat best veel geld kan kosten. Je moet hierbij in je achterhoofd houden dat je dergelijke zakelijke zonnepanelen al binnen een jaar of 6 of 7 eruit hebt, omdat je gebruik maakt van gratis energie. Zonnestralen zijn namelijk gratis. Zodra je de prijs van de zonnepanelen ‘er uit’ hebt, betaal je dus niets meer voor de afname van stroom. Op Minder.nl lees je meer over het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen en overige informatie.

Vergroen je kantoorpand

Het afnemen of zelf opwekken van groene stroom is natuurlijk al een goed begin van duurzaam ondernemen. Toch kun je nog een stapje verder gaan met het vergroenen van je bedrijf. Kijk bijvoorbeeld eens naar het kantoorpand waar je in werkt. Wat kan er verbeterd worden op het gebied van energiebesparing? Zijn de muren goed geïsoleerd? Beschikt het gebouw over minstens dubbele beglazing? En hoe zit het met de vloerisolatie en de isolatie van het dak? Maak daarnaast een zogeheten energieplan om te kijken in welke ruimtes de meeste energie wordt verbruikt. Misschien heb je ergens wel een energieslurper (apparaat dat veel energie verbruikt) staan zonder dat je dat weet. Met een goed energieplan kun je direct zien waar je wel of niet kunt besparen op energie én op geld. Win-win situatie dus.