Kosten besparen als ondernemer

Met een eigen bedrijf beginnen zijn bij het opstarten vaak hoge kosten gemoeid. Je hoopt natuurlijk dat je op den duur voldoende winst maakt om deze kosten eruit te halen. Sommige van deze kosten zijn onvermijdelijk, maar er zijn zeker ook kosten waar je eenvoudig op kunt besparen. Zo kan je het geld dat je wel hebt investeren in zaken die je onderneming echt vooruit helpen. In deze blog zal ik een aantal kostenposten bespreken waar je veel geld op kunt besparen.

Locatie

Veel ondernemers moeten een locatie hebben waar zij met verschillende klanten en relaties kunnen overleggen. Nu kost een pand in het centrum van Amsterdam een klein fortuin en is het geen investering die je verder gaat helpen. Daarnaast zullen klanten die niet in Amsterdam wonen ver moeten reizen om bij je af te spreken. Ik kies er dan ook voor om geen vaste locatie te hebben waar ik mijn klanten ontvang, maar ik kies voor een vergaderzaal die ik kan huren. Ik google dan op: vergaderlocatie Amsterdam of vergaderlocatie Breda en heb zo altijd een mooie vergaderlocatie in een stad die mij en mijn klant of zakenrelatie het beste uitkomt. Dus deze maatregel bespaard mij niet alleen enorm veel geld voor de huur van een locatie die ik slechts sporadisch gebruik, maar is ook nog eens flexibeler voor iedereen binnen mijn bedrijf.

Administratie

De boekhouding van een bedrijf lijkt enorm ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk wel mee. Ik heb me een weekje verdiept in hoe ik moet boekhouden en doormiddel van de geavanceerde boekhoudprogramma’s die tegenwoordig op de markt zijn is een boekhouder eigenlijk overbodig geworden. Buiten dat je enorm veel geld bespaard aan de kosten die je kwijt zou zijn aan de boekhouder is er nog een groot voordeel. Je bent je veel beter bewust van de geldstromen binnen je onderneming en hoe je deze het beste kunt managen. Hierdoor kan je zien waar je veel kosten aan maakt en of deze wel echt noodzakelijk zijn.

Inventaris

Nieuwe spullen kosten altijd veel meer dan gebruikte spullen. Denk bijvoorbeeld maar aan een auto. Als je er 1000 kilometer in hebt gereden is die gelijk een paar duizend euro minder waard geworden. Ditzelfde gaat op voor kantoorinventaris en andere benodigdheden die specifiek voor jouw bedrijf zijn. Vaak kan je tweedehands spullen vinden voor een fractie van de nieuwprijs. Kijk bijvoorbeeld eens naar faillissementsboedels van bedrijven. Hier worden vaak enorm veel zaken geveild die nog zeker binnen verschillende bedrijven gebruikt kunnen worden.