Het fenomeen Resin Art

Resin Art is een fenomeen dat veel mensen waarschijnlijk onbekend is. Ik kwam in aanraking met het begrip toen ik op TikTok aan het scrollen was en een artieste met resin art de mooiste creaties zag maken. De artieste heette Roni Langley en ze komt uit de Verenigde Staten. Ze maakt surfboards, tafels en heel veel andere items. Deze items worden allemaal versierd met golven. Het is alsof de kustlijn van de oceaan op dat item tot leven komt. Ze filmt het hele proces en zo krijg je inzicht in alle stappen die onderdeel vormen van de resin art. Het is waarschijnlijk makkelijker om een filmpje van haar te bekijken om te begrijpen wat ik bedoel. De filmpjes maakte me wel benieuwd naar dit proces en zodoende heb ik informatie opgezocht over de materialen die gebruikt worden bij resin art. In deze blog bespreek ik de materialen die voor resin art gebruikt worden. 

Epoxy resin

Epoxy resin is de stof waarnaar de kunstvorm van resin art is vernoemd. Epoxy resin is een polymeer, dit betekent dus dat het een kunststof is. Het is eerst vloeibaar en na uitharding wordt het een vaste harde laag. Hierdoor kunnen verschillende lagen gevormd worden. Dit is hoe Roni diepte creëert in haar oceaan. Ze maakt velen laagjes met verschillende kleuren waardoor het een realistisch kunstwerk wordt. Om deze dunne laagjes met gebruik van kleurstoffen te maken, moet je gebruik maken van epoxy hars. Als je een heldere laag wilt creëren of juist een dikke laag wilt hebben, kan je beter giethars kopen. Naast voor kunstwerken, wordt epoxy ook veel gebruikt voor vloeren, boten en in de bouw.

Andere gebruiksvoorwerpen

Om de epoxy te verplaatsen en het effect van de golven te creëren, wordt vaak van een warmtepistool gebruik gemaakt. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van een brander om bepaalde effecten te creëren. Verder wordt er voor de kleurstoffen gebruik gemaakt van acryl verf en wordt en witte lak gebruikt om de kleur van de golven te creëren. Het werken met deze gebruiksvoorwerpen en materialen is niet zonder gevaren, dus probeer dit uiteraard niet thuis zelf na te doen zonder de benodigde kennis.

Uiteraard kan er met resin art nog veel meer gemaakt worden dan tafels en andere voorwerpen met oceaanachtige afbeeldingen, maar dit is de vorm van resin art waar ik als eerste bekend mee raakte en waar ik door mijn liefde voor de oceaan ook snel verliefd op ben geraakt.