Zo regel je de verlichting in jouw woning

Ook al liggen de donkere wintermaanden inmiddels weer achter ons, het is nooit een slecht idee om eens na te denken over de verlichting in huis. De lampen hoeven we nu niet meer om 4 uur ’s middags al aan te zetten, maar toch wil je binnen in huis fijne verlichting die zijn functie ook waarmaakt. Daarnaast is verlichting erg belangrijk voor de sfeer van de kamer. Met tegenwoordig zoveel verschillende soorten verlichting, lampen, dimsystemen en lichtbronnen moet je vaak wel goed zoeken voordat je de juiste verlichting hebt gekozen. Daarom lees je in deze blog meer informatie over verlichting dat jouw keuze eenvoudiger maakt.

 

Verschillende lichtsoorten

Voordat je op zoek gaat naar nieuwe verlichting is het belangrijk dat je bedenkt naar welke lichtsoort je nu eigenlijk op zoek bent. Er zijn vijf lichtsoorten te onderscheiden: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gerichte verlichting en decoratieve verlichting. Basisverlichting is puur om je weg in huis te vinden, de verlichting die je als eerst aanzet wanneer je een ruimte binnenloopt. Sfeerverlichting is eigenlijk een aanvulling op de basisverlichting, vaak een wandlamp, vloerlamp of tafellamp. Bij functionele verlichting kun je denken aan een leeslamp of bureaulamp, gerichte verlichting verlicht een specifieke plek of licht een bepaald object uit. Wil jij jouw nieuwe schilderij showen, dan verlicht je deze middels gerichte verlichting. Decoratieve verlichting is -zoals je al vermoed- puur ter decoratie. Denk aan kerstlampjes, lichtslingers en lichtsnoeren.

 

Alles over LED verlichting

Tegenwoordig zie je steeds meer LED verlichting op de markt. Dit is een populair alternatief voor de traditionele gloeilamp die we liever zien verdwijnen, naast de halogeen verlichting. Het grootste verschil met de gloeilamp is dat led een elektronische lichtbron is die de gebruikte energie bijna volledig omzet in licht, terwijl een gloeilamp gebruik maakt van verbranding. Hierdoor is led tot wel 80% zuiniger dan een gloeilamp. Vaak betaal je voor led verlichting iets meer, maar omdat dit veel langer meegaat is het uiteindelijk goedkoop in gebruik. Een mooi LED profiel kan wonderen doen voor jouw huis waarbij het interieur helemaal tot zijn recht komt. Je kunt tegenwoordig kiezen voor losse LED-lichtbronnen, maar ook voor bijvoorbeeld spots of verlichting waarbij het LED al in de lamp zit verwerkt. Ideaal, want je hoeft hierdoor niet meer op zoek te gaan naar een lichtbron die aan al die specificaties moet voldoen. Houdt er wel rekening mee dat niet alle LED-lampen dimbaar zijn. Vaak heb je hiervoor een aparte driver, transformator of dimmer voor nodig. De dimbaarheid is vooral anders doordat led een lager voltage, wattage en andere spanning hebben.