Een verhaal over beton

In deze blog gaan we het hebben over beton: de grijze massa van cement en water (en enkele andere ingredienten die door de eeuwen heen varieren). Beton wordt namelijk al sinds het Romeinse Rijk gebruikt als fundering voor allerlei bouwwerken. Ook vandaag de dag bevindt het zich in het gros van de zichbare en onzichtbare constructies van beton rondom u heen. Zowel boven als onder; en zowel links als rechts. Hoe groter het gebouw, hoe groter de kans dat er een geraamte van (gewapend) beton aan te grondslag ligt. In deze blog vertel ik over het gebruik van beton in gewone en ongewone bouwwerken.

Beton voor de bouw van uw woonhuis

Als u een huis wilt bouwen, kunt u gewoon beton bestellen. Dit is makkelijk, goedkoop en (belangrijk voor de lezers van deze blog) duurzaam. Beton is namelijk een circulair product. U kunt het meerdere malen zonder kwaliteitsverlies hergebruiken! Tenzij u een gelouterde bouwvakker bent, is het waarschijnlijk verstandig om het storten van beton door de specialisten van Online Beton Kopen te laten doen. Het is immers de basis van uw huis, en zonder goede basis is het hele project gedoemd tot falen. Als de basis staat, kunt u zelf kijken welke overige werkzaamheden u voor uw eigen rekening kunt nemen.

Befaamde betonnen bouwwerken

Verder wil ik u in deze blog attent maken op een befaamd bouwwerk waarin beton de grote ster is. Mijn persoonlijke favoriet is een indrukwekkend bouwwerk op Tenerife. Om precies te zijn: het Santiago Calatrava auditorium. Het is prachtig gesitueerd aan de kust, tegen een achtergrond van de woelige baren van de Atlantische oceaan. In de verte prijken de grillige bergen van de Canarische Eilanden. Het gebouw is bijzonder vanwege de enorme, sikkelvormige constructie die in een boog over het auditorium heenhangt. Het auditorium zelf bestaat uit elegant gevormde panelen die doen denken aan het Opera House in Sydney. Wie denkt dat beton alleen gebruikt wordt in funderingen en geraamtes, die bescheiden als Atlas het gewicht dragen maar nooit de show stelen, ziet in het Santiago Calatrava zijn ongelijk bewezen. Beton is vaak anoniem en bescheiden, maar niet altijd. Op dit kleine eilandje in de Atlantische oceaan toont het beton zijn grandeur. Mocht u binnenkort eens in de buurt zijn, vermijd dan de verleiding om de hele dag aan het strand te liggen en neem een kijkje. Dat is het zeker waard! In een volgende blog over beton neem ik u mee naar enkele andere grootse betonnen gebouwen in de wereld. Hoewel het Santiago Calatrava mijn favoriet is, schud ik zonder veel moeite nog een paar andere parels uit mijn mouw. Tot dan!