Duurzaam verlichten met LED

Led verlichting is enorm populair. De klussers onder ons zullen weten dat LED verlichting vele voordelen kent en eigenlijk niet meer weg te denken is uit de bouw. Het gebruik van LED lampen is daarbij een duurzame ontwikkeling. In deze blog leg ik je uit waarom dat zo is.

LED verlichting en levensduur

De levensduur van een LED lamp wordt aangeven met aantal branduren. De levensduur van LED lampen verschilt uiteraard wel per lamp. Maar je kunt er vanuit gaan dat een LED tussen de 20000 en 60000 uren kan branden. Ter vergelijking: een gemiddelde gloeilamp gaat zo’n 1000 branduren mee en een halogeen lamp haalt vaak de 3500 branduren. Daar stijgt een LED lamp dus ver bovenuit!

LED lampen zijn wel wat duurder dan een halogeen- of gloeilamp. Met LED verlichting verbruik je echter tot wel 90% minder energie dan met een gloeilamp met een gelijke lichtopbrengst. Dat betekent dat er minder energie opgewekt hoeft te worden en dit draagt bij aan het verminderen van de C02 uitstoot. Het gebruik van LED lampen is daarmee niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeker voor je portemonnee.

Sterke vormgeving

LED lampen zijn er in alle soorten en maten. Maar ze hebben allen een sterke en efficiënte vormgeving waardoor de lampen minder warm worden dan andere lampen. Ze worden daardoor minder heet en zullen ook niet snel doorbranden, iets wat je bij oudere lampen wel kan hebben. Doordat LED lampen niet zo fragiel zijn, kunnen ze ook op hoge plaatsen of openbare ruimten geplaatst worden. Ze hoeven maar zelden vervangen te worden, wat ook de algehele veiligheid natuurlijk ten goede komt. Bovendien zijn de LED lampen waterdicht. Ze kunnen dus ook goed te gebruiken voor buitenruimten.  

Recycling

LED lampen zijn goed te recyclen. Ze bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik, wat bij halogeen en spaarlampen wel het geval is. Dit is ook de reden dat spaarlampen bij chemisch afval moeten worden weggegooid, terwijl dit met LED lampen niet hoeft.

Wat LED je?

Ondanks de vele voordelen van LED verlichting hebben veel huishoudens nog traditionele lampen. Dit heeft veelal als reden dat de lamp gewoon nog niet vervangen hoefde te worden. Daarnaast zijn mensen toch niet altijd even op de hoogte van de mogelijkheden met LED lampen. Je kunt LED verlichting eigenlijk in alle varianten krijgen die je zou willen. Zo heb je LED TL buizen, LED spots of zelfs lampen met gloeilamp effect. Hierdoor heb je in principe exact hetzelfde uiterlijk als dat een gloeilamp of halogeenlamp zou geven, maar dan in LED uitvoering.

Je kunt daarbij gemakkelijk LED spots online kopen of je huidige lampen online vervangen. Het voordeel van online kopen is dat je meerdere lampen tegelijk kunt bestellen en veilig laten vervoeren. Je kunt precies en op je gemak uitzoeken welke maten je nodig hebt en welke lichtsterkte.