Het schilderen van een huis

Dit jaar gaan een hoop mensen niet op vakantie vanwege corona. In plaats daarvan wordt het geld in het huis gestoken. Iets wat veel mensen deze zomer laten doen is het schilderen van hun huis. Dit is iets wat vaak wordt uit besteedt aan ons als zzp’ers. In deze blog behandel ik een paar onderdelen die kunnen helpen bij dit soort klussen.

Kies je gereedschap

Vaak wordt er nog gekozen voor de kwast of roller. Logisch maar niet altijd de beste en vooral snelste keuze. Een kwast is makkelijk te hanteren maar geeft niet altijd het mooiste resultaat en zeker niet het snelste. Een roller is al een iets betere keuze omdat je er een groter oppervlakte mee kan schilderen en het dus snel zal gaan al zorgt ook een roller niet voor het meest strakke resultaat. Welk gereedschap dat wel doet is een verfspuit. De Wagner verfspuit is bijvoorbeeld drie keer zo snel als een roller en geeft een nagenoeg egaal resultaat terwijl je bij een kwast vaak de lijnen nog ziet zitten. Een kwast is uiteraard wel weer handig voor kleiner en preciezer verfwerk zoals naden, stopcontacten of kozijnen

Gebruik de juiste verf

Het gebruik van de juiste verf is ook erg belangrijk, goede verf zorgt voor een mooi egaal resultaat. Zelf kies ik altijd voor verf van Sigma. Deze verf laat geen strepen achter. Naast het kiezen van de juiste verf is het daarnaast belangrijk om in te schatten hoeveel verf je nodig hebt. Een heel simpel trucje om dit te berekenen is door de breedte en hoogte van je muren op te meten. Dit doe je keer elkaar en het getal wat eruit komt is de oppervlakte(m2). De oppervlaktemaat is ook terug te vinden op de pot verf waardoor je dus precies weet of je aan een pot voldoende hebt of dat je er misschien nog eentje extra moet kopen.

Afdekken en afplakken

Eenmaal het juiste gereedschap gevonden en de verf in huis gehaald? Zorg dan voor een goede voorbereiding van de oppervlakte die je gaat schilderen. Zorg ervoor de vloer en meubels zijn afgedekt en dat randen en naden zijn afgeplakt. Het is even wat werk maar het is het zeker waard als je na afloop niet nog geen je plafond hoeft over te schilderen of verf van de vloer hoeft te verwijderen. Bij het afplakken is het belangrijk om de juiste tape te gebruiken. Zo zijn er tegenwoordig verschillende soorten tape die geen verf meenemen als je de tape van de muur trekt.