3 belangrijke dingen bij de verbouwing van jouw huis

In deze tijden van de coronacrisis zitten we veel thuis. We hebben thuis ons eigen kantoortje ingericht, kinderen krijgen les via videobellen en studenten proberen op hun kamer hun studie voor te zetten. Juist nu we zoveel thuis zitten, gaan we dingen aan ons huis opmerken waar we eigenlijk niet zo tevreden over zijn. Misschien vond je dat kleurtje op de muur al langere tijd verleden tijd, maar nu je er zoveel meer naar kijkt elke dag is het dan toch echt tijd voor actie. Of misschien vind je het zelfs tijd om echt te gaan verbouwen. Een verbouwing kan je natuurlijk zo groot aanpakken als je zelf wilt of nodig is. Er zijn echter altijd een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden wanneer jij gaat verbouwen. Zorg met deze tips dat je dit goed aanpakt.

Isoleren

Een belangrijke tip is te zorgen voor goede isolatie. Dit is een belangrijke eerste stap richting een energiezuinigere woning, want het gaat je een hoop kosten besparen als je het in een keer goed doet. Goede isolatie zorgt voor meer wooncomfort, een lagere energierekening en is daarmee ook goed voor het klimaat. Kies natuurlijk wel voor het juiste isolatiemateriaal. Welk type isolatiemateriaal je gebruikt is afhankelijk van het soort klus je hebt. Zo heb je steenwol, glaswol, PIR, folie, EPS en nog meer. Laat je dus altijd goed informeren welk soort je nodig hebt.

Sanitaire ruimtes

Ga je meerdere ruimtes verbouwen, dan is het handig om bij sanitaire ruimtes te beginnen. Je wilt namelijk wel gewoon een bezoek kunnen brengen aan het toilet in je woning en een douche na een lange klusdag is ook wel zo fijn. Wanneer je nog geen afgewerkt toilet of badkamer hebt, moet je hier een duidelijk kostenplaatje van maken. Wanneer je de sanitaire ruimte op een andere plek in huis wilt, moet je hier heel goed over nadenken. Je kunt namelijk niet zomaar het toilet en de wasmachine ergens anders neerzetten. Je moet nagaan of waterleidingen en dergelijke wel naar die plek toe geleid kunnen worden en hoeveel kosten hiermee gepaard gaan.

Vergunningen

Voor sommige aanpassingen zul je een vergunning nodig hebben. Je kunt niet zomaar een deel aanbouwen voor bijvoorbeeld een keuken of bijkeuken. Hier zal je een vergunning voor moeten aanvragen. Het kan vaak wel weken duren voordat je hier een akkoord op krijgt, zorg er dus voor dat je hier op tijd mee begint. Ga bij het maken van plannen voor de verbouwing na of en waarvoor je een vergunning nodig hebt en vraag deze aan. doe je dat niet, dan riskeer je een boete of loopt de verbouwing vertraging op. Dat wil je natuurlijk niet.