Duurzamer winkelen doe je zo

Een van mijn goede voornemens dit jaar is om duurzamer te leven. Tot nu toe gaat dit mij nog redelijk goed af. Ik eet vaker vegetarisch en soms zelf veganistisch. Het enige wat ik nog lastig vind, is om mijn shop gewoontes aan te passen. Ik winkelde altijd best regelmatig, maar de kledingindustrie is enorm slecht voor het milieu. Gelukkig heb ik een aantal manieren ontdekt om duurzamer te winkelen. In deze blog deel ik deze manieren.

Duurzame kledingmerken

Het afgelopen jaar is duurzaamheid een steeds populairder begrip geworden. Veel mensen zijn hier tegenwoordig mee bezig, wat natuurlijk een enorm positieve ontwikkeling is. Dit betekent ook dat kledingmerken tegenwoordig meer bewust zijn van hun ecologische voetafdruk. Grote winkelketens als H&M en Zara hebben tegenwoordig kledinglijnen die duurzaam geproduceerd zijn.Een voorbeeld hiervan is Studio Anneloes.  Je betaalt vaak iets meer voor deze kleding, maar je aankopen hebben zo wel een minder negatief effect op het milieu. Naast deze bestaande kledingwinkels, zijn er tegenwoordig ook steeds meer nieuwe kledingmerken die volledig milieuvriendelijk zijn. Zo kwam ik laatst een kledingmerk tegen dat zijn kleding volledig van bamboe maakt. Zoek eens op het internet naar duurzame kleding, en je zult zien dat er talloze opties zijn.

Pre-loved kleding

Mijn idee van tweedehands kleding was altijd dat dit vooral lelijke afdankertjes zijn. Dit is echter een totaal verkeerd beeld. Laatst kwam ik langs een artikel over ‘pre-loved kleding’. Deze schattige term voor tweedehands kleding liet mij hier anders naar kijken. Tegenwoordig ga ik regelmatig naar de lokale kringloop om te zoeken naar pareltjes tussen de volle rekken. Ik heb nu al meerdere keren hele leuke kledingstukken gevonden die nog in perfecte staat zijn. Het is dus helemaal niet nodig om iets nieuws te kopen als je je garderobe wilt uitbreiden. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook enorm veel vintage winkels met tweedehands items. Vaak hebben deze kledingstukken ook nog eens een hele coole retro stijl, wat nu helemaal hip is. Tot slot is het ook een leuk idee om eens met je vriendinnengroep kleding uit te wisselen. Organiseer een kledingruil en laat iedereen een aantal items meenemen waar ze zelf op uitgekeken zijn. Je kan dan zonder twijfel naar huis gaan met een aantal super leuke kledingstukken en je maakt ook nog eens anderen blij met jouw tweedehandsjes! Dit soort kledingruils worden ook nog wel eens op een grotere schaal georganiseerd. Hou Facebook goed in de gaten voor dit soort evenementen, het zijn er meer dan je denkt.