4x houtsoorten voor jouw project

Hout kun je voor allerlei verschillende klussen en producten gebruiken. Hout is dan ook verkrijgbaar in veel verschillende soorten, kleuren en prijsklassen. In vrijwel ieder interieur vindt je ook wel iets van hout terug, bijvoorbeeld een houten eettafel, boekenkast of stoelen. Ga jij nu zelf aan de slag met hout maar twijfel je over welke soort je het beste kunt gebruiken? Dan lees je hier meer over vier houtsoorten die veel gebruikt worden voor verschillende projecten.

 

Eikenhout

Eikenhout wordt wereldwijd zeer veel gebruikt in vrijwel iedere industrie. Eikenhout is erg sterk, maar ook gemakkelijk te bewerken. Deze houtsoort heeft een erg warme kleur met veel karakter. Daarom kan deze houtsoort zorgen voor veel sfeer in een interieur. Met duurzaamheidsklasse 2 gaat eikenhout langer dan twintig jaar mee, natuurlijk wel afhankelijk van het gebruik. Je vindt deze houtsoort vaak als parketvloer in bijvoorbeeld een woonkamer, overkappingen, schuttingen, maar ook meubels. Een eikenhouten tafel geeft een interieur een huiselijke sfeer.

 

Steigerhout

Steigerhout is tegenwoordig weer helemaal hip & happening. Steeds meer mensen ontdekken steigerplanken en gebruiken ze voor verschillende projecten, voor zowel binnen- als buitenshuis. Steigerhout is eigenlijk geen houtsoort, maar deze benaming wordt gebruikt voor houten planken die ongeveer 20 cm breed, 5 meter lang en 3 cm dik zijn. Deze onbehandelde planken werden door cementresten grijs, wat deze weer zeer geliefd maakt voor bijvoorbeeld tuinmeubelen. Maar ook bedden, kasten, tafels en andere meubels worden hiervan gemaakt. Wist je dat deze planken eigenlijk van vurenhout zijn?

 

Vurenhout

Vurenhout is zeer licht van kleur en is erg veelzijdig. Vurenhout is verkrijgbaar zowel onbehandeld, maar ook geïmpregneerd en thermisch gemodificeerd. Deze houtsoort is afkomstig uit Scandinavië en Midden-Europa. Onbehandeld vurenhout behoort tot duurzaamheidsklasse vier en gaat daarmee een stuk minder lang mee dan bijvoorbeeld eikenhout. vuren planken kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een schutting, trap, gevelbekleding of voor constructie.

 

Grenenhout

De laatste houtsoort die we bespreken is grenenhout. Dit is een naaldhoutsoort die bekend staat om de tekening van vlammen in het hout. Het heeft een kenmerkende geelachtige lichte kleur, de nerf is matig fijn. De herkomst van grenenhout is Europa. Behorend tot duurzaamheidsklasse 5 gaat deze soort zo’n vijf tot tien jaar mee. Om de levensduur van grenen te verlengen, kun je dit impregneren. Hiermee is het beter bestand tegen weersomstandigheden en insecten. Voor buitengebruik is het impregneren van grenen sowieso een must.