europa - interregV vlaanderen nederland

Project Growing A Green Future

geplaatst in: NIEUWS | 0

Het project ‘Growing a green future’ is een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Nieuwe toepassingen van gewassen

De afgelopen jaren is er een toenemende interesse voor nieuwe toepassingen van gewassen buiten enkel voedselproductie.

Binnen Interreg IV werd eerder in het project ‘Groene Grondstoffen’ al succesvol geëxperimenteerd met lokaal geteelde biomassa zoals vezelhennep en miscanthus. Biogebaseerde materialen kennen echter nog teveel beperkingen en dienen verder geperfectioneerd te worden door middel van praktijkonderzoek. Pas dan kunnen MKB/KMO bedrijven echt aan de slag gaan met deze materialen. ‘Growing a green future’ pakte dit verder op en zet een brede waaier van nieuwe ketens op in de biogebaseerde economie.

Korte terug- en vooruitblik

In 2018 zijn er meer dan 100 gewassen geteeld op de verschillende locaties. De meeste gewassen hiervan worden in de komende periode geanalyseerd waarna er per gewas een gewasfiche gemaakt zal worden. Voor iedereen die interesse heeft in een gewas een belangrijke bron van informatie!

De opgedane kennis in dit project wordt gedeeld met het bedrijfsleven via verschillende inspiratiesessies, zodat ondernemers hiermee aan de slag kunnen gaan. We hielden reeds sessies onder andere rond gewasbescherming en nieuwe kansen voor de horeca. De stichting Agrodome, Inagro en Millvision gaan in dit project aan de slag met een pilot biobased vakantiewoning.

Ook in 2019 gaan we op volle kracht verder met Growing a Green Future. Naast de drie innovatietuinen in Herent, Beitem en Colijnsplaat zal er een nieuwe innovatietuin gerealiseerd worden in Noord-Brabant (nl). Er staan nog vele bijeenkomsten en inspiratiesessies in de planning zoals rondom bouw, bamboe, waterstof, een vervolgsessie rondom natuurlijke biocides, textiel en natuurlijk hoogwaardige oliën. Deze bijeenkomsten zullen allen gepubliceerd worden op onze website www.growingagreenfuture.eu.

Nieuwsbrieven over dit project kunt u vinden op Agrodome.nl

growing-a-green future samenwerking

Growing A Green Future wordt gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland. Meer info: www.grensregio.eu 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *